
Training voor Uurrecord / Tijdrit
Een tijdrit van 1 uur op een buiten baan spreekt tot de verbeelding sinds de opleving binnen de professionele wielerwereld. Ook voor niet professionele fietsliefhebbers is het een mooie uitdaging. Maar hoe pak je dit nu aan? Dit zal hier in diverse afleveringen worden toegelicht. Met uiteindelijk de ultieme test, een aanval op het uurrecord van de wielerbaan Geleen in de categorie 50+
Training voor Uurrecord / Tijdrit
Een tijdrit van 1 uur op een buiten baan spreekt tot de verbeelding sinds de opleving binnen de professionele wielerwereld. Ook voor niet professionele liefhebbers is het een mooie uitdaging om dit eens te proberen.
Op de outdoor wielerbaan van Geleen bestaat sinds deze zomer de mogelijkheid om in diverse categorieën deze uitdaging aan te gaan. Een prachtig initiatief maar is een redelijke tijd/afstand mogelijk en hoe bereid je dit dan voor binnen de beperkt beschikbare tijd.
Proefpersoon is de redacteur en eigenaar van Ultrabikes powermeters; Alex Wauben
Op een Airstreeem Profi-ergometer gen2 in combinatie met een Pioneer powermeter is in het voorjaar de Anaerobe drempel vermogen cq Functional Treshold Power bepaald op 270watt.
Aanvullende gegevens: leeftijd 54 jaar, gewicht 71kg, FTP / ADV 270 watt, 3,80 w/kg. Beschikbare tijd max. ca. 7 uur p/week.
Beschikbare fiets: Airstreeem 945TT, Airstreeem disc achterwiel, tubeless banden, SRM en Pioneer vermogensmeter, verzet 54/12-13-14,
Het huidige record per 29 aug 2015 staat op naam van Wil Sijstermans met 39,946 km. Het zou mooi zijn om de voor de 50 + categorie magische grens van 40km p/uur liefst ruim te doorbreken.
Is dit mogelijk en zo ja wat is hier voor nodig. Met behulp van de huidige techniek is het mogelijk het doel te kwantificeren. Uit de literatuur en m.b.v. oa "de calculator van Het geheim van Wielrennen" is dit goed te bepalen
Volgens deze website is afstand te halen van 38,79km. Duidelijk te weinig, maar door gebruik te maken van een echte tijdrit fiets en bijbehorende outfit is wel wat winst te behalen. Maar in hoeverre is dit genoeg? Een verhoging van de drempelwaarden (ADV of FTP) naar 4,2 watt/kg is ook voldoende om deze grens te halen. Het omslagpunt moet dan naar 4,2X70= 294watt. Een verschil van 34watt met het huidige niveau, dit lijkt op zo korte termijn niet haalbaar....
Conclusie is dat de oplossing zal moeten worden gezocht in een combinatie van aerodynamica en verbetering van de ADV waarden. Met behulp van een vermogensmeter kan de poweroutput worden gedoseerd en in het oog worden gehouden. Dit om een hoog en gelijkmatig mogelijk tempo te kunnen rijden. Pacing is bi een tijdrit enorm belangrijk. Gelukkig mogen liefhebbers in tegenstelling tot de profs ook met een vermogensmeter het "uurrecord" rijden.
De positie en houding wordt bepaald en de fiets afgesteld. Zie bijgevoegde foto.en de specifieke trainingen kunnen beginnen.
De training is gericht op het verhogen van de drempelwaarden en tevens om dit ook daadwerkelijk 1 uur lang in een aero houding vol te houden.
Tenminste 2 a 3 trainingen op de Tijdritfiets meestal indoor, in combinatie met 2 a 3 duurtrainingen buiten. Daarbij een aantal test trainingen op de wielerbaan.
Voorbeelden van een training:

Op 25 augustus een 20 minuten blok:
Gem.vermogen: NP 254, gem.HF150, 82 rpm